Balandžio 27 d. mokykloje vyko edukacinis užsiėmimas „Kaip pasigaminti karamelinių saldainių?“ Užsiėmimą vedė meistrė Diana Žaldarienė, sertifikuoto tautinio paveldo produkto- saldainių - gamintoja.

   Pirmiausiai vaikai buvo supažindinti su saldainių gamybos istorija bei saldainių gaminimo bei dekoravimo subtilybėmis. Toliau vyko pati įdomiausia dalis: dalyviai buvo pakviesti pasigaminti rankų darbo karamelinių saldainių, kokių visi yra matę mugėse, atlaidų metu ir, be abejo, ne kartą ragavę. D. Žaldarienė teigė, jog vis dar yra sustabarėjusi nuomonė, kad naminiai karameliniai saldainiai – tai eiliniai bažnytiniai saldėsiai iš cukraus, gliukozės ir neaiškių kenksmingų priedų, kuriuos pagaminti yra vienas juokas. „Taip mano tie, kurie niekada nėra matę, kaip septynių žingsnių – virimo, šaldymo, pilstymo, abra-kadabra fokus-marokus, formavimo, pakavimo ir ragavimo – dėka gimsta tikrų tikriausi stebuklai, – sako Diana. – Tik tuomet, kai pamatysite saldainio gaminimo eigą, suprasite, jog tai sunkus, subtilus ir miklus rankų darbas, nes karamelė iš pradžių būna minkšta kaip plastilinas, o per keletą akimirkų tampa kieta. Tada jau nieko nebepadarysi.“ Tuo netrukus įsitikino ir visi dalyviai.

   Užsiėmimas prabėgo labai greitai. Nors mokiniams nepavyko suformuoti nepriekaištingos formos saldainių, bet kiekvienam jo saldumynas buvo labai mielas ir nepakartojamas, nes pagamintas savomis rankomis. Beliko gražiai supakuoti, o tada jau galima nešti parodyti (gal ir paragauti!) draugams ir namiškiams.

N. Babeckienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui

0
0
0
s2smodern